Regeling tafelen en fluiten bij thuiswedstrijden

Waarom een regeling?

Wedstrijden kunnen alleen gespeeld worden als we scheidsrechters en mensen achter de tafel hebben. Elk lid van Crackerjacks heeft het recht om wedstrijden te spelen, maar ook de plicht om regelmatig bij een andere thuiswedstrijd ‘tafeldienst’ te doen (als je 12 jaar of ouder bent) of een wedstrijd te fluiten (vanaf 16 jaar en ouder). Per wedstrijd zijn altijd 2 scheidsrechters nodig en tenminste 2 en soms 3 tafelaars.

Welke indelingsregels hanteert de vereniging?

Wordt iemand ingedeeld om te tafelen, dan doen we dat zoveel als mogelijk voorafgaand of direct na de eigen wedstrijd die wordt gespeeld. Meestal lukt dat wel. Bij de indeling van scheidsrechters proberen we dat ook zo te doen, alleen dat lukt niet altijd even goed. Dat komt omdat we veel jeugdleden en dus ook veel jeugdwedstrijden hebben.

Het is niet verantwoord om op wedstrijden twee jonge en/of onervaren scheidsrechters te zetten. Ze moeten nog leren om goed te fluiten en hebben dan steun nodig van een oudere, meer ervaren scheidsrechter. Daarom proberen we de indeling zo te doen dat er altijd óf 2 ervaren scheidsrechters staan (bij ‘pittige’ wedstrijden) óf een combinatie van een onervaren en meer ervaren, vaak oudere scheidsrechter.

We doen een beroep op scheidsrechters die wat ouder zijn, met name van de seniorenteams, om de jonge, onervaren scheidsrechters te ondersteunen en te helpen tijdens het fluiten. Dat houdt in dat we er helaas niet aan ontkomen dat steeds vaker iemand wordt ingedeeld op wedstrijden die niet meer aansluiten op de eigen wedstrijd, of zelfs dat iemand op een andere competitiedag in het weekend wordt ingedeeld waarop hij/zij zelf niet speelt.

Wie is verantwoordelijk voor het maken van de indeling?

Onder verantwoordelijkheid en aansturing van de scheidsrechterfunctionaris van Crackerjacks stelt de takenplanner maandelijks (of zo nodig voor een langere
periode) een takenoverzicht samen. De takenplanner hanteert daarbij de indelingsregels, houdt rekening met allerlei bijzonderheden – zo zijn bijvoorbeeld trainers/coaches vrijgesteld om te fluiten en/of te tafelen – en stuurt een concept van het takenoverzicht naar de trainers/coaches voor een check.

Na verwerking van eventuele reacties verstuurt de takenplanner het definitieve takenoverzicht naar de trainers/coaches, waarmee de taken vastliggen. Het overzicht wordt via email en whatsapp gedeeld. Het streven is daarbij om de nieuwe indeling voor de volgende maand tenminste halverwege de daaraan voorafgaande maand bekend te maken.

Wat is de verantwoordelijkheid van trainers/coaches?

De trainer/coach zorgt ervoor dat de indeling alle spelers van zijn of haar team tijdig bereikt, die spelers goed voorbereid zijn op hun taken en ziet er op toe dat ze ook daadwerkelijk komen opdagen. We verwachten van de trainers/coaches ook dat ze hun spelers stimuleren zich te verdiepen in de basketbalregels, in de arbitragetechniek, in de bediening van de tablet, van de klok en zo nodig van de schotklok. Alle informatie daarover is ook te vinden op de website van de NBB, onder Kennis hub.

Komt een speler van een ander team bij één van eigen thuiswedstrijden niet opdagen om zijn taak te doen, dan stuurt de trainer/coach een e-mailbericht naar zaalwacht@crackerjacks.nl, met vermelding van betreffende wedstrijd, inclusief datum, tijd en veld. We beoordelen dan welke maatregelen we nemen naar die speler.

Wat verwachten we van de leden die ingedeeld zijn?

Als iemand is ingedeeld, gaan we ervan uit dat hij/zij er ook is. Als iemand moet tafelen of een wedstrijd moet fluiten, dan staat die persoon er ook. Ook al moet hij/zij diezelfde dag pas veel later of eerder met het eigen team spelen, of misschien die dag helemaal niet. Je dient tijdig aanwezig te zijn (minimaal 20 minuten vóór aanvang van de wedstrijd).

Kan men echt niet tafelen en/of fluiten, dan heeft die persoon de verplichting zelf een (gelijkwaardige) vervanger te vinden, bijvoorbeeld binnen het eigen of een ander team.

We verwachten ook dat iedereen goed voorbereid is op de taak. Moet iemand een wedstrijd fluiten, dan weet hij/zij wat te doen. Dat geldt ook voor het tafelen. Dus vragen we van de leden om zich actief te verdiepen in de basketbalregels, in de arbitragetechniek en de bediening van de apparaten ‘achter de tafel’. Opmerkingen als ’ik weet niet hoe het werkt’ of ‘ik weet niet wat ik moet doen’ willen we niet horen op het moment dat de wedstrijd begint.

Bekijk het filmpje hieronder goed als je met de tablet moet gaan werken.

Welke maatregelen nemen we bij verzuim van een taak?

Eerst willen we horen waarom iemand verzuimd heeft. Er kan een bijzondere reden zijn waarom die persoon (op het laatste moment) toch niet kon komen. Dat iemand niet tijdig een vervanger heeft geregeld, hoort hier niet bij. Is er geen geldige reden voor het verzuim, dan krijgt die persoon een waarschuwing, in combinatie met de mogelijkheid om het verzuim goed te maken door bijvoorbeeld een open plek in de planning op te vullen.

Bij de tweede keer verzuim, word de persoon voor de eerstvolgende competitiewedstrijd geschorst. Bij de derde keer verzuim, krijgt hij/zij voor 3 wedstrijden een schorsing. Blijft iemand daarna hardnekkig in het verzuim, dan kan tot royement worden overgegaan. Uiteraard brengen we de trainer/coach op de hoogte, die erop toeziet dat de sanctie ook in de praktijk wordt uitgevoerd.

Samen maken we Crackerjacks

Als we op deze manier ons inzetten, dan kunnen we al die thuiswedstrijden goed laten verlopen. Alleen met ieders medewerking maken we samen Crackerjacks!