De clubscheidsrechter

Fluiten van wedstrijden vraagt voortdurende aandacht binnen onze vereniging

We weten het allemaal: zonder scheidsrechters, geen wedstrijden!
Daarom is het van belang dat we binnen onze vereniging het scheidsrechtercorps op peil houden, niet alleen in aantallen, maar ook kwalitatief.
Dat is niet eenvoudig, vooral ook omdat onze vereniging steeds meer (vooral jongere) leden heeft gekregen. We vragen van onze leden vanaf 16 jaar een scheidsrechterdiploma te halen. We bieden daarvoor cursussen aan.
Toch blijkt in de praktijk dat het vaak lastig is om tijdens thuiswedstrijden voldoende en gekwalificeerde scheidsen in te zetten.
De wedstrijdindeling kan zo uitvallen dat het indelen van leden lastig of zelf onmogelijk is. 
Sommige wedstrijden vragen om meer ervaring of kunde dan er beschikbaar is volgens het schema.
En fluiten is voor (jonge) spelers met weinig ervaring ook niet altijd even gemakkelijk.

Om daar iets aan te doen, lanceren we het idee van de clubscheidsrechter!

De clubscheidsrechter is een officiële functie binnen onze club die los staat van de taken. 
Hij/zij is iemand die al de nodige ervaring heeft met het fluiten van wedstrijden en die zich aan het begin van het seizoen bereid verklaard meerdere wedstrijden te gaan fluiten. Hoeveel? Dat willen we nog in overleg nader bepalen. We denken in ieder geval zo rond de 10 wedstrijden. 
Het hangt er ook van af hoe groot de poule van clubscheidsrechters wordt. Als we zouden kunnen beginnen met een poule van 10 tot 15 clubscheidsrechters, dan zou dat al heel mooi zijn.

Hoe werkt het als je clubscheidsrechter bent?

De clubscheidsrechters hebben hun eigen Crackerjacks scheidsrechtertenue (net als bij de bond) en kunnen (indien ze dit willen) ook ingezet worden als senior/begeleider voor jonge fluiters die vanuit hun taak zijn ingedeeld.
Op het moment dat de takenplanner tegen problemen aanloopt bij de taakindeling, doet ze een oproep in de poule van clubscheidsrechters. Zij kunnen dan aangeven of ze de betreffende wedstrijd willen fluiten.
Op deze manier kunnen we de problematiek van gaten in het fluitschema opvullen en de constante druk op de scheidsrechtersopleiding wat laten afnemen.

De clubscheidsrechter is herkenbaar en krijgt een eigen positie en rol binnen onze vereniging

We willen de poule van clubscheidsrechters ook een herkenbaar gezicht geven binnen onze vereniging. Dat zit ‘m niet alleen in het eigen tenue, maar we willen de leden bijvoorbeeld presenteren op bepaalde bijeenkomsten (bv. tijdens spelregelbijeenkomsten of vrijwilligers bedankbijeenkomsten) en in overleg bekijken welke rol zij nog meer binnen de vereniging willen en kunnen vervullen.
We weten dat veel werk binnen Crackerjacks vrijwilligerswerk is. Toch willen we ook nadenken over de vraag hoe we clubscheidsrechter in enigerlei vorm kunnen ‘belonen’.

We vragen jou om clubscheidsrechter te worden

Voel je je aangesproken en lijkt het je wat om toe te treden tot de poule van de Crackerjacks-clubscheidsrechter?
Wij gaan graag met je in gesprek en lichten onze ideeën dan toe.
We horen graag hoe je hierover denkt.
Neem contact op met Marco van Apeldoorn (marco@crackerjacks.nl) of Jasper Hoogland (jasper@crackerjacks.nl).