Samen zijn we Crackerjacks!

26-01-2024

Crackerjacks en scheidsrechters

Eind vorig jaar zijn 30 leden van onze vereniging begonnen met de cursus BS2. Dat is de basiscursus om als scheidsrechter wedstrijden te mogen fluiten. In januari en
februari fluiten ze allemaal hun examenwedstrijd. Vanuit de scheidsrechtercommissie worden ze daarbij begeleid. Daarna krijgen ze hun diploma van de NBB en hebben
we ons scheidsrechtercorps weer flink uitgebreid.

Iedereen weet dat het dan echt begint: je gaat de nodige ervaring opdoen en gaandeweg word je een steeds betere scheidsrechter. Dat kan niet zonder de hulp van spelers, coaches en publiek. Daarom een oproep: steun deze nieuwe, vooral jonge, scheidsrechters. Help hen op een positieve, sportieve en respectvolle manier bij het fluiten. Zodat zij ook met plezier jouw wedstrijd kunnen leiden.

We verwachten ook dat oudere en meer ervaren scheidsrechters de jonge en nieuwe scheidsrechter helpen bij het leiden van wedstrijden. We weten allemaal dat fluiten soms best lastig kan zijn. Omdat spelers, coaches en publiek zich maar al te graag willen laten gelden en menen het beter te zien en te weten. Dat is niet de manier waarop we bij Crackerjacks met elkaar willen omgaan.

Wat zijn onze normen?

  • Ben je ingedeeld om te fluiten, dan ben je (op tijd) aanwezig. Je laat je collega en de teams die spelen niet zitten door weg te blijven.
  • Kan je echt niet aanwezig zijn, dan regel je op tijd een gelijkwaardige vervanger.
  • Je zorgt er als scheidsrechter voor dat je op de hoogte blijft van de spelregels en de toepassing daarvan (geldt trouwens ook voor spelers, coaches en publiek).
  • Spelers concentreren zich op hun spel en bekritiseren de scheidsrechter niet.
  • Coaches zijn alleen maar bezig met het coachen van hun eigen team en bemoeien zich niet met de scheidsrechters en de beslissingen die ze nemen.
  • Het publiek komt naar de wedstrijd enkel om aan te moedigen en zich sportief naar iedereen te gedragen, dus ook naar de scheidrechters en de tegenstander.
  • Alleen op deze manier dragen we met z’n allen eraan bij dat we op een gezonde en veilige manier onze favoriete spelletje kunnen blijven spelen. In een sfeer die past bij de normen en waarden van Crackerjacks.

Wil je reageren, laat het weten.
Jasper Hoogland,
scheidsrechterscommissie
jasper@crackerjacks.nl